Eléri a magyar kormány, hogy ne figyeljenek rá

Bartha Dánielt, a CEID igazgatóját kérdezték a Klubrádió Hetes című évértékelő műsorában hazánk és a magyar kormány Európában betöltött szerepéről, valamint a jövőben várható esélyekről.

 

Magyarországon nem lehet hitelesen elfordulni az EU-tól, hiszen a társadalom jelentős többsége uniópárti, az esetleges Néppártból való távozás pedig a Fidesz értelmiségi hívei számára is rendkívül kellemetlen lenne, hiszen az európai szélsőjobbal lehetnének összemoshatók. Nem lehet pontosan tudni, hogy egy esetleges kizárásnak mekkora az esélye, az viszont biztos, hogy a Fidesz rendkívül kétarcú retorikát folytat ez ügyben – szavakban elkötelezettek a maradás mellett, a valós tettek (pl. Kovács Zoltán twitteres közvetítése) nem ezt mutatják.

Azzal például viszont nincs egyedül a kormány, hogy a Bizottság és a Parlament hatáskör-növelése ellen helyezkedik el a vitában, az integráció jövője és a nemzetállamok szerepe egy teljesen legitim kérdés. Bár a számtalan uniós vétó az Orbán-kormány kommunikációs politikájának része, a radikális eszköz alkalmazásának gyakorisága elérte azt a pontot, amikor már bizonyos döntéshozatalokból kihagynak bennünket, ami rendkívül káros a pozíciónkra nézve.

“Bartha Dániel hangsúlyozta: nem az EU feladata lenne helyreállítani azokat az intézményeket, amelyek meggyengültek az elmúlt években. Nyilvánvaló, hogy érzékelik ezeket a tendenciákat, de nem arra készült az Unió, hogy egyes tagállamait ilyen szinten szankcionálja.” A 7-es cikk szerinti eljárás vége sem feltétlenül hozna magával belpolitikai vihart, ehhez mindenképpen a támogatások csökkentése vagy elvétele kellene, de ebbe a kormány biztosan nem fog belemenni.

A teljes interjút a Klubrádió honlapján lehet visszahallgatni.

(2019/12/28)

Dániel Varga
daniel.varga@ceid.hu


X